петак, 17. април 2015.

Baklava



Potrebno:1/2 kg tankih kora,1/2 kg mlevenih oraha,125g putera,1/2 kg šećera,1/2 litra vode,1 vanil šećer,sok od 1½ limuna
Izrada:
Puter rastopiti u jednoj činiji i četkicom namazati tepsiju pa početi slagati kore.Jedna kora(presavijena na pola) pa posuti punu šaku mlevenih oraha,malo odozgo poprskati četkicom sa rastopljenim puterom i tako  dok se ne utroši materijal.Odozgo staviti jednu  koru presavijenu na pola.Iseći oštrim nožem na kocke ili trougliće i gornju koru premazati tek sada četkicom sa rastopljenim puterom.Staviti peći na 200 °C 25-30 minuta.Izvaditi iz rerne i praviti preliv.
Za preliv skuvati šećer i vodu pa kad se ukuva 1/3 vode  dodati limunov sok,vanil šećer i preliti preko pečene baklave.Ostaviti  da se ohladi i služiti hladno.
Poreklo recepta-iz stare sveske moje svekrve 

Нема коментара:

Постави коментар