четвртак, 15. октобар 2015.

Kitnikez








Potrebno:
I- 4 kg dunja,1 limun ,šećer(koliko je teška ispasirana masa)
II -2kg dunja,150g oraha,1 limun,(šećera koliko je teška ispasirana masa)



 Izrada:
Potrebno je oprati dunje,izbrisati ,pa onda preseći na četvrtine kako bi lakše očistili od semenki i posle iseći na kocke.Nakon toga stavimo u veću šerpu ili lonac da se kuva.Sipamo vodu da ogrezne.Probamo viljuškom da li su meke ,pa ako jesu kuvane su.Ocedimo ih i pasiramo.Može na pasirku za krompir ili blenderom .Takvu masu izmerimo i koliko je masa teška toliko šećera dodamo i kuvamo na laganoj temperaturi..Kuvati uz mešanje,dodati limunov sok i kad je gusto skinuti sa ringle(oko 1 sat).



Prirediti  tepsije,modlice ili kalupe koje smo pokvasili i sipamo malom kutlačom  pa punimo kalupe.Ostavimo ih 2 dana ,pa na pek papir istresemo iz kalupa i tepsija pa da se suše.One veće iz tepsija isečemo na željene (kocke,štangle i sl.).Ostavimo da se suše na sobnoj temperaturi.Kad se kitnikez dobro osušio ,stavljamo u kutije .



II deo koji sam pravila sa orasima sve isto ,samo pred kraj dodamo seckane  orahe.
Poreklo recepta-starinski recept iz nanine sveske







2 коментара: