четвртак, 20. април 2017.

Musaka od tikvica i kuvanih jaja




Potrebno:
3 veće tikvice,300g mešanog mlevenog mesa(150g junetina,
150g svinjetina),1 glavica crnog luka,2 kašike ulja,2 čena
 belog luka,so,biber,12 kuvanih jaja,1 jaje
Preliv:2 jaja,1 čaša kisele pavlake,1/2 čaše mineralne vode,
2 kašike kukuruznog brašna,na vrh noža sode bikarbone,
2 kašike susama,so,biber
Izrada:
Tikvice oprati i nemojte guliti,samo očistiti drškicu i donji
deo.Nakon toga je isečemo na kolutiće.Isečene tikvice stavimo
u veću tepsiju i na pek papir da se peku15-tak minuta na 200 °C
Nakon toga izvadimo iz rerne i neka se malo prohlade.Jaja
isečemo na kolutiće.
U posebnoj šerpi izdinstamo iseckani crni luk na ulju a pred kraj
dodamo iseckani beli luk.Nakon toga dodamo mleveno meso i
izdinstamo.Ostavimo da se malo prohladi,posolimo ,pospemo
 biberom i dodamo jaje umućeno i sve promešamo.
Sada kad smo sve pripremili uzmemo tepsiju i pouljimo dno.
Slažemo najpre 1/2 mase ispečenih kolutića tikvica.Na to
stavljamo 1/2 mase izdinstanog mlevenog mesa.A na ovo
slažemo polovinu  kuvanih jaja isečenih na kolutiće.Malo
 pospemo solju.Sve to ponovimo još jednom sa drugom
polovinom materijala..
Za preliv umutimo jaja,dodamo pavlaku,minerlanu vodu,
kukuruznog brašna,sodu bikarbonu,so,biber i sve to umućeno
prelijemo preko poslagane musake.Stavimo peći u rernu na
200 °C 50 minuta, a pred kraj pojačamo da dobije lepu boju.
Služimo uz salatu po izboru i toplo i hladno.

Ovo je još jedan recept kako utrošiti preostala kuvana jaja
od uskrsa i napraviti lepo jelo.

Poreklo recepta:ideja mog devera uz  moje male dopune
(preliv musake)











Нема коментара:

Постави коментар